Hitta Stövare

Svenska Stövarklubben har satsat en hel del tid och pengar på att försöka få till ett nytt presentationsprogram för jaktprov och utställningar. Programmet heter Hitta Stövare och har tillsammans med Svenska Älghundsklubben utvecklats och kommer att vidareutvecklas för att passa den typ av informationsbehov som Svenska Stövarklubbens medlemmar har gällande stövare. Tanken är också att avelsansvariga och avelsråd får ett enkelt och lättmanövrerat verktyg för att göra provparningar och se veterinärdata hos olika individer. Här kan också tik och hanhundsägare laborerera fram en ”Önskevalp”.
Vi väljer att presentera programmet för våra medlemmar redan nu innan jul även om vi har lite arbete kvar att göra. T ex har vi nu endast proven från de gamla reglerna inne i programmet. Ganska snart i januari 2018 hoppas vi ha även de nya provens resultat inne för kalenderåret 2017. Även en del buggar kan finnas i programmet som även de kommer att rättas vart efter dessa upptäcks. Här får vi med största sannolikhet en hel del hjälp av våra medlemmar när programmet börjar användas.

Viktigt är nu att vi har en del överseende med att fel kan finnas och att vi hjälps åt att finna dem. Synpunkter och felrapportering kan göras till andreas.johansson@stovare.se

Programmet hittar ni mitt på Svenska Stövarklubbens hemsida på knappen ”Hitta Stövare”.

Håll till godo så länge och en riktigt god jul tillönskas alla stövarvänner.

Andreas Johansson


Läs mer.
Publicerad 2017-12-22 17:19

Inbjudan RävSM 2018-02-17/18.

Ansök om deltagande vid RÄV-SM i Västergötland.

Läs mer.
Publicerad 2017-12-01 19:44

Stövar SM i Vindeln, 25-27 oktober 2017.

Grattis Töremarkens Sally och Jonny Hallberg för vinsten i Stövar SM hare. Svenska stövarklubbens SM för stövare som jagar hare som arrangeras i samarbete med Jaktjournalen och är ett årligt återkommande arrangemang. Det var ett välmeriterat startfält med inte mindre än sju deltagande Finska stövare och två Schillerstövare samt en Hamiltonstövare. Läs alla detaljer om detta i Jakt Journalen och klubbtidningen Stövaren.

Läs mer.
Publicerad 2017-11-17 21:58

Tolkning jaktprovsreglerna.

Regelgruppen i SvStkl har gjort följande tolkning av momenten sök/kontakt och jaktlust.
Egenskaperna i dessa moment skall alltid bedömas och poängsättas.

Publicerad 2017-09-28 22:04

Svar på regelfrågor från medlemmar.

Fråga: Vad gäller för jaktchampionatet?
Om hunden tar en snö 1a i unghundsklass, får han tillgodoräkna sig detta till championatet och ta en minst barmarks 2a senare?
Svar: För jaktchampionat gäller ett 1:a pris ekl eller eklräv på drevprov samt lägst 2:a pris i ökl eller 1.pris ukl erövrat på barmark."

Fråga: I unghundsklass, kan man ta både en räv 1a och en har 1a eller är det endast en 1a som gäller?
Svar: sid 26 i regelboken Endast ett 1: a pris.


Läs mer.
Publicerad 2017-09-25 20:29

SM-Sida

Västerbottens läns Stövarklubb har lagt upp årets SM sida och den återfinns på adressen:
Västerbottens läns Stövarklubb
Uppdaterad 2017-10-25 14:06

Skogsprotokoll/jaktprovsprotokoll

De nya protokollen för jaktprov ska vara levererade till respektive lokalklubb. De finns även att ladda ned här på sidan under fliken kontakt och sedan blanketter. Även det nya regelverket finns under fliken jaktprov.
Publicerad 2017-09-05 19:18

Svar på regelfrågor från medlemmar.

Fråga: Vad gäller för jaktchampionatet?
Om hunden tar en snö 1a i unghundsklass, får han tillgodoräkna sig detta till championatet och ta en minst barmarks 2a senare?
Svar: För jaktchampionat gäller ett 1:a pris ekl eller eklräv på drevprov samt lägst 2:a pris i ökl eller 1.pris ukl erövrat på barmark."

Fråga: I unghundsklass, kan man ta både en räv 1a och en har 1a eller är det endast en 1a som gäller?
Svar: sid 26 i regelboken Endast ett 1: a pris.

Fråga: När får man starta i UHK?
Svar: 12–24 mån sid 25 i regelboken.

Fråga: Får man starta även utanför jakttiden på klövdjur eller är det endas när jakt är tillåten?
Svar: Vi antar att du menar RR-prov. RR får genomföras från den1/9 till och med den tiden lokalklubben faställer.

Fråga: Om en hund tar en 1a i UHK vid 12 månaders ålder, och sedan går utställningen vid 13 månaders ålder, kan han ställas ut i brukshundsklass?
Svar: Nej, from och med 15 månader.

Fråga: - Punkt 4.3.1 samt 4.4. En tolkningsfråga för vissa: Vid UKL-prov, skall provdagen alltid vara minst 4 timmar? Det står ”dock skall provet avbrytas när ett 1:a pris är uppnått samt alla moment bedömda”. Om jag som domare då anser att jag sett ett bra sök, ett klockrent drev och vi säger att det har gått 3 tim av provtiden, kan man avbryta då?
Svar: Ja.

Fråga: - 4.8 Varg förekommer på provområdet.
Om jag som hundägare anser att hunden blivit ”skärrad” av ett vargmöte/vargförekomst, kan jag då ansöka om omprov även fast jag blir hänvisad till annan provmark?
Svar: Ansöka kan man göra men ej om man flyttat till annan mark.

Fråga: Idag är det yngsta ålder för RR-prov vid 15 mån ålder, nu när UKL har införts, kan man starta på RR-prov mellan 12-15 månaders ålder enligt UKL?
Svar: Tidigast start på RR är 15 månader enl. 3.8 sid 22 i regelboken.Fråga: När det gäller moment 6.4 Arbete på slag står det när det gäller räv: En av rävhundens viktigaste egenskaper är förmågan att följa äldre spår efter räv, s.k. kalla slag. Hundens slagarbete ska omfatta minst 30 minuter totalt under dagen. Om slag arbetet är under 30 minuter kryssas upplysningsrutan och hunden tilldelas med automatik 2 poäng.
Svar: Slagarbetet kan slås samman från flera slagarbeten så att den totala tiden uppnår 30 min.

Fråga: I nya regelverket nämns inte hur sakta ett drev får gå?
Svar: Har hunden har väldigt långsam drevfart oavsett terrängavsnitt och vittringsförhållande så att drevet aldrig avancerar i löpan bör poängen bli låg. Det är farligt att skriva ut hastighet på normal drevfart men domarens erfarenhet och de utbildningar som genomförts bör detta inte vara några problem

Publicerad 2017-09-05 19:13

 


 
Nyheter från Jaktjournalen
 Faceboook

Orion Pharma

Faceboook

Pinewood
Lafayette Smart
Svenska Foder
Orion Pharma
Copyright © 2006 - 2018, Svenska Stövarklubben. Webmaster
Antal besökare på sidan (sedan 11/3-07) 1936717st. Snitt per dag 484 .
Senaste besök var 2018-02-25, 00:45:34